Ja i Tyskland må de jo være særdeles dumme, da de i årevis har sat de samme invertere op som vi i Danmark opsætter. Naturligvis har de også brugt et “type A“ relæ, for det er jo nu det der for langt de fleste invertere anbefales i installationsvejledningen fra fabrikanterne. Nu kommer så sikkerhedsstyrelsen og siger det er livsfarligt her i Danmark. Sjovt nok er stærkstrømsreglementet det samme i Tyskland som i Danmark, altså det der omhandler kravene til hvor meget læk strøm fra DC siden, der er tilladt at krybe over på AC siden. Her på dette link Inverterliste..., kan du se hvad fabrikanterne har anvist af relæ som skal bruges på deres forskellige invertere. Jeg tvivler på at Sikkerhedsstyrelsen ønsker vi skal ændre i brugsanvisningen, når de flere andre gange påpeger hvor vigtigt det er at man skal følge fabrikanternes anvisninger.
Med mere end 80 millioner mennesker, samt mange flere solceller pr. indbygger i landet, samtidigt med at de har været opstillet i mange flere år end her i Danmark, så må man jo gå du fra, at når man kører syd på og passerer grænsen, vil det være massegrave og brandtomter man som det første får øje på, og at den eneste grund til at Tyskerne ikke har forbudt brugen af A relæer, simpelthen skyldes at de allesammen er døde, og derfor ikke har kunnet udstede et forbud.
Derfor ringede jeg jo lige for en sikkerhedsskyld til Tyskland, til en god ven i solcellebranchen her til aften, for at høre om der var liv endnu. Jo sandelig, han var til min store overraskelse levende og besvarede telefonopkaldet.
Så til alle jer der læser dette, så var hans svar, at der efter hans bedste viden ikke var hverken huse der var brændte, eller mennesker slået ihjel i Tyskland på grund af invertere med A relæ, og hvis de havde været farlige, så ville man have lukket for brugen for længst.
Det sad jeg så og funderede over en stund, og kom nærmest frem til en konklusion til sidst som jeg gerne vil dele med jer som sidder derude og er hunderædde over Sikkerhedsstyrelsens udmelding.
Jeg er ret sikker på at det sidste ord ikke er sagt i denne sag endnu. Det jo er samme stærkstrømslovgivning der gælder i begge landene, og derfor må konklusionen jo være, at enten er det rigtigt med det gamle udtryk ”Die dumme Dänen“ eller måske kommer der en ny version som hedder ”Die Dumme Deutschen“
Foreløbig er vores råd at se tiden an, og evt. følge med på www.ing.dk hvor masser af kloge mennesker ytrer sig. Er du i tvivl om dit relæ fungerer, kan du gå hen og trykke på testknappen på din fejlstrømsafbryder og så vil du efter al sandsynlighed kunne konkludere at den virker som den skal.
Vi vil her og nu byde ind på den endelige konklusion der nok kommer engang, blot gøre høfligt opmærksom på et eksempel hvor specialisterne heldigvis ikke har fået ret.
Som nok de fleste husker i det forgangne års debat om solceller i Danmark, så spåede de såkaldte eksperter at når den første storm kom, ja så ville der blive syn for sagen, og det ville blive åbenlyst for alle, al den sjusk der var lavet i forbindelse med monteringen af solcellerne landet over. Det var så ikke blot en efterårsstorm, men flere steder blev den målt som århundredets storm. Nu spørger jeg så jer eksperter: Hvor er artiklerne og eksemplerne på alle de anlæg der fløj af tagene? Nå var der ingen!!
Vi har her i firmaet 2 eksempler på at det var solcellerne der redede taget. Altså at taget blæste af uden omkring solcelleanlægget, men blev liggende der hvor solcellerne var monteret. Vi glæder os til snart at få billederne op.
Også her i SolarPanels har vi frivilligt deltaget i Sikkerhedsstyrelsens test af invertere uden transformator. Vores testede model klarede testen, og har altså ingen problemer med at bruge et A relæ.
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til dette indlæg